Ta spółdzielnia została założona w 1954 roku, przez grupę 22 winiarzy, jej korzenie winiarskie sięgają działalności przed X wiekiem.
Dzięki ciągłej inwestycji w zasoby ludzkie i technologiczne winiarskie, Adega do Cartaxo obecnie dysponuje areałem 700 ha i produkuje około 7 milionów litrów rocznie. W tym przypadku ilość oznacza także jakość!!! Czerwone wina stanowią około 70% tej produkcji, będąc częścią szerokiej i zróżnicowanej szczepowo gamy win.

Adega do Cartaxo w przeważającej ilości wytwarza wina z najwyższej apalecji DOC TEJO. Region ten, poprzednio znany jako Ribatejo, swoją nazwę zawdzięcza rzece, która przez wieki kształtowała krajobraz, klimat oraz ekonomię tego obszaru. Terroir w Tejo ma wpływ na jakość win. Jego dobrodziejstwo to równiny oraz tereny wokół rzeki, które są idealnym miejscem do uprawy portugalskich rodzimych winogron i oczywiście europejskich szczepów.
Wina z asortymentu Adega do Cartaxo dostają corocznie wiele różnych medali i wyróżnień.https://adegacartaxo.pt/premios/premios-2020/