Luigi Ruggieri, lekarz i rolnik, który w 1959 roku zaczął gromadzić grupę winiarzy, aby rozwijać lokalną produkcję wina. Sprzyjało temu także stosowanie sprawdzonych praktyk enologicznych w połączeniu z nowoczesnymi technikami.

Lizzano to urokliwe miejsce turystyczne, ale także idealne możliwości do uprawy szczepu primitivo. Przenieśmy się przez chwilę w miejsce cudownych winnic, gdzie wśród czerwonej ziemi, na warstwie wapiennej skały, rozprzestrzeniają się w słońcu zapachy śródziemnomorskiego zarośla i drzew oliwnych.

W tej kooperatywie winiarskiej (Cantine Lizzano) powstaje najbardziej znane apelacyjnie Primitivo di Manduria DOP.

Czerwone ziemie z pierwiastkiem rudy.

Obecnie Cantina Lizzano, prowadzona przez Rita Macripò, zakłada za swój nadrzędny cel, zwiększoną produkcję win wysokojakościowych, stając się tym samym czołowym eksporterem win z Apulii.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top

Czy masz skończone 18lat ?