Cała posiadłość rodziny Frailes ma 162 ha powierzchni. Składają się na nie winnice, drzewa oliwne i migdałowe, pastwiska dla owiec oraz piękny śródziemnomorski las.

Casa Los Frailes znajduje się w dolinie zwanej „ziemią Alforins”, w południowo-zachodniej prowincji w Walencji, między dwoma pasmami gór, na wschodzie Morza Śródziemnego (50 km), a na zachodzie głównym „płaskowyżem” La Mancha.

Winnice położone są na wysokość 650-700 metrów nad poziomem morza. Dominuje gleba wapienna ze śródziemnomorskim i kontynentalnym klimatem. Przeważającym szczepem jest monstrell, dojrzewający na 20-40 letnich krzewach winorośli.

Monastrell. Casa Los Fraies

Na różnych poziomach głębokości ziemi, możemy znaleźć wapienną twardą skałę o wyjątkowej odporności, pozwalającą utrzymać wilgotność w sezonie zanurzeniowym, unikając parowania wody. A z drugiej strony, gdy pada dużo, kamienista powierzchnia gleby pozwala na odprowadzanie wody.

Od 2000 roku wszystkie prace prowadzone są w systemie organicznym: biologicznym i biodynamicznym. Jako jedni z pierwszych w Hiszpanii otrzymali wówczas certyfikat ekologiczny, działając w przekonaniu, że ziemię trzeba szanować i obrabiać zupełnie biologicznie, aby długotrwale czerpać z niej najlepszy owoc.

Wapienne ziemie uprawy biodynamicznej

Winiarnia ma w swojej ofercie tylko jedno wino różowe (100% monastell) i białe. To Cuvee Sauvignon Blanc 60%, Muscat 20%, Verdil 20%, z tego Sauvignon Blanc dojrzewało w beczkach 500 l przez 6 miesięcy. Pozostałe wina to wina czerwone, wszystkie smakowo wyjątkowe, rangowalne ze względu na terroir, zbiór i okres dojrzewania w dębowych beczkach.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top

Czy masz skończone 18lat ?